Olivia har siden oppstarten i 2006 opplevd en eventyrlig vekst. Restaurantkjeden, som satser på autentisk italiensk mat, ble kjøpt opp av Herkules i 2016 og har siden utvidet driften til flere norske byer. For å ivareta kulturen og vokse bærekraftig, valgte selskapet å jobbe mer systematisk med kultur og arbeidsmiljøet. Valget falt på Great Place to Work, og samarbeidet har ført til høye marginer og et høyt antall søkere.
Om Olivia
Olivia åpnet sin første restaurant på Aker Brygge i 2006. Kjeden har i dag seks restauranter i tre byer: Oslo, Bergen og Trondheim. Selskapet ble i 2016 kjøpt av oppkjøpsfondet Herkules for 220 millioner kroner. I oppkjøpet ble Olivias arbeidskultur fremhevet som en av hovedårsakene til investeringen.
Olivia har samarbeidet med Great Place to Work siden 2016, og kom i 2017 med på listen over Norges Beste Arbeidsplasser. Selskapet benytter flere tjenester fra Great Place to Work, deriblant medarbeiderundersøkelser, kulturanalyse og sertifiseringer.
Hvorfor har Olivia lykkes?
«Olivia har jobbet profesjonelt med mennesker, struktur og kultur over flere år. De gjør veldig mye riktig, men måten de følger opp hver enkelt restaurant og ansvarliggjør lederne er spesielt interessant. De jobber rett og slett knallhardt for å skape en god kultur, og det gjør dem til en av Norges beste arbeidsplasser.»
– Espen Sæle, Salgs- og markedssjef i Great Place To Work
Kulturen har vært avgjørende
Olivia har hatt en kraftig vekst de siste årene. Selskapet ble kjøpt opp av Herkules i 2016 og åpnet restauranter i Bergen og Trondheim året etter. Restaurantgruppen utvider til Stavanger i mai, og restauranter er også under planlegging i Stockholm og København.
Det fører naturlig nok til et høyt rekrutteringsbehov, og bare i år ansatte organisasjonen hele 435 nye mennesker. Administrerende direktør i Olivia, Tone Wicklund-Hansen (avbildet), forteller at selskapets kultur har vært avgjørende for å ta imot nyansatte på en god måte.
– Det å gi god eller dårlig service er et valg, og vi må skape en kultur hvor folk har lyst til å yte god service. For oss er det viktig at kundene ikke skal merke at det er det nye personer i selskapet. Vi har flere som jobber sesongbasert, og derfor er dette arbeidet særdeles viktig for oss.
Restaurantene har direkte kontakt med kundene, helt fra de første kommer til lunsj på formiddagen til de siste gjestene går for kvelden. Gjestenes opplevelse av de ansatte og servicen de yter er derfor en stor del av Olivias produkt. Med andre ord: God kultur er big business.
– Vi er en av de mest besøkte restaurantene i bransjen, og mener arbeidsmiljøet er en viktig årsak til det. Kundene kommer tilbake på grunn av den gode opplevelsen de får, og det henger sammen med arbeidskulturen vår. Det kommer innenfra, ikke på grunn av lønn, men fordi vi vil.
Benchmarking er gull verdt
Olivia gjennomførte tidligere flere interne medarbeiderundersøkelser. For HR-direktør Fredrik Remmen (avbildet), ble det vanskelig å tolke resultatene.
– Problemet var at vi ikke visste hva vi målte. Hva betydde egentlig disse undersøkelsene? Det var vanskelig å være sikker på at ting faktisk var bra.
Undersøkelsene fra Great Place to Work gjorde det lettere å samle nyttige tilbakemeldinger, og en av de største merverdiene kom i form av benchmarks.
– Undersøkelsene fra Great Place to Work gjorde at vi kunne sammenligne oss med andre lignende selskaper. Dermed fikk vi vite hvor godt vi lå an. Det er også morsomt og kult å måle seg mot andre; vi er jo konkurransemennesker vi også!
Fredrik mener mye av suksessen skyldes Olivias proaktive tilnærming. I stedet for å gjemme resultatene i en skuff, har selskapet valgt å bruke undersøkelsene fra Great Place to Work som et verktøy.
– Verdien kommer når du utnytter svarene og tilbakemeldingene. Hvis du har problemer og gjør noe med dem, først da kan du påvirke og skape endringer. Great Place to Work har gitt oss muligheten til å ta tak i de tingene som ikke er gode nok. Det er det beste med samarbeidet, synes jeg.
Ansvar og eierskap
Ettersom Olivias restauranter er spredd over tre byer og er i drift nærmest døgnet rundt, er det utfordrende å samle ansatte til workshops og teambuilding.
– Nøkkelen har vært å få hver restaurant og ansatt til å føle eierskap til disse utfordringene. Det er mye bedre enn at det kommer noen fra hovedkontoret for å fortelle hva som er viktig, for hva vet de egentlig om utfordringene i hver enkelt restaurant?
I dag er samtlige Olivias restauranter Great Place to Work Sertifisert. Det har vært et bevisst valg for å ansvarliggjøre hver enkelt restaurant.
– Når du føler eierskap, så føler du på det selv. Det kan virke som en liten detalj, men det har mye å si for viljen til å jobbe for et bedre arbeidsmiljø.
– Vi har blitt enda mer attraktive
HR og god kultur er kanskje ikke ordene som folk flest assosierer med restaurantbransjen, som til tider har slitt med et frynsete rykte. Likevel har Olivia klart å skape et godt arbeidsmiljø, og Tone forteller at arbeidet har gitt et konkurransefortrinn i arbeidsmarkedet.
– Vi har et stort antall søkere, og det er delvis som et resultat av sertifiseringene.
Å kunne velge fra øverste hylle kommer godt med i vekstperioder når rekrutteringsbehovet er stort.
– Jeg tror søkerne føler seg trygge og komfortable med å ta en jobb i Olivia, og det gjenspeiles i fraværet også. Vi er veldig glade for at vi inngikk samarbeidet med Great Place to Work, og kan anbefale andre å gjøre det samme.